Teltház a menhelyeken
2020. szeptember 08. írta: Hangya Közösség

Teltház a menhelyeken

Közel 300 szervezettel tartjuk a kapcsolatot és nagyon jól belelátunk a munkájukba. A nagylétszámú leszakadó régiók tevékenységébe jól belelátunk, sokat járunk le és gyűjtésekben is segítünk nekik.

Ami mindenhol előfordul és jellemző probléma. Az utcák tele vannak kóbor kutyákkal, bántalmazott és sérült kutyákkal is. A menhelyek is tele vannak, folyamatosan írják ki a segítségkéréseket, mert sok-sok kutyát ellátni, etetni, orvoshoz hordani... stb drága, ezt tudjuk. Nem nagyon tudnak fogadni új állatot, csak ha ürül hely. A helyi civil magán állatbarátok szidják a menhelyet, mert nem vesz be minden állatot. Mi mindkét oldalt megértjük, sajnos ilyen a Mo-i helyzet. Sok menhely bedől, mert más azoknak sem tudja megadni, amit kell, akiket felvállalt. Amíg 5 éve azon dolgoztunk hogy a menhelyeket segítsük, újabban egyre többször dolgozunk azért, hogy a menhelyek ne dőljenek be. Ahhoz, hogy egy menhely működni tudjon, arra van szükség, hogy kevesebb állat legyen (100 alatti, de inkább 60-80-as létszám). Azt egy gondozó is el tudja látni, fele költség. A menhely vezetője ne a menhelyen dolgozzon kint, hanem a napi 8 órát is igénybevevő egyéb feladatokat végezze. Ahol nem marad energia a gazdásításra, az élelemszerzésre, a támogatók felkutatására, a telefonok felvételére, ott nem fog mozogni az állomány, nem lehet újat fogadni. Sokan felhalmozzák a 250 kutyát és utána csak a napi etetés-kakiszedés mátrixát próbálják túlélni. Pénz nélkül… Az bedőléshez vezet. Bármennyire is fáj és látjuk mi is folyamatosan mindenhol a kidobott kutyákat, azt javasoljuk a menhelyeknek, hogy annyit fogadjanak, akiket megfelelően el tudnak látni, orvosi költségekkel és élelemmel. Hirdessék, gazdisítsák őket és HA csökken, jöhet új. (cigánysorra már be sem megyünk, mert húszasával lehetne elhozni – 1300 szegregátum van Magyarországon)
Ezért van, hogy a helyi civilek nagyon szidják a menhelyeket: sokszor álhíreket keltve. A menhelyek meg szidják a helyi civileket, akik ivarosan, oltatlanul, ellenőrzietlen helyekre adnak tovább, örökbe kutyákat, akik és kölykeik újra mentendőek lesznek és neadj.. a menhelyre kerülnek majd be.

img_0524.JPG

 A helyi civilek és a menhelyesek sok esetben folyamatosan konfliktusban állnak.  A civileket is értem, mert látják a sok szenvedő állatot. Ez országos probléma, nem helyi. Mi a menhelyek munkájának segítését tűztük ki célul. Mert a lakóik már egyszer meg lettek mentve.  És nehéz az épp „kutyát találónak”, vagy a helyi civil állatmentőknek megérteni, hogy azzal nem lesz jobb a kutyának, ha bekerül a menhelyre, ahol olyan kennelbe rakják ahol már most is 4x többen vannak és nem lesz pénz élelemre. Pl. kevesen veszik figyelembe azt is, hogy egy menhelyen nagyon sok a fertőző betegség. Pl. ha egyszer volt parvó, az sokáig életképes marad. Ha kölyökkutya kerül be, elkapja. A parvós kölykök kezelése sok százezer forint és úgy is csak kb. fele éli túl. Pl. ezért nem tud sok menhely kölyköket fogadni. Mert az egyik csapat bevitte a parvót ezelőtt.
Naponta látjuk, hogy egy menhely a támogatók unszolására, ajánlására befogad egy kutyát. Majd ha kiírja, hogy az ellátásához segítség kell, nincs jelentkező. Sem anyagi, sem fizikai. Pedig higgyük el, egy kutya nem akkor van megmentve, ha el van helyezve egy biztonságos kennelbe. Akkor van megmentve, ha a menhelyen létezhető fertőzések ellen be lesz oltva, ivartalanítása megtörténik, lelkileg újra tud épülni, szocializálva lesz és örökbeadhatóvá válik. És akkor még nem beszéltük a napi élelem beszerzéséről, előkészítéséről, etetésről, takarításról, a végtermék eltüntetéséről... ami fizikai munka. 

Nagyon sok mindenhol a megkeresés. Van amelyik menhely napi 70 hívást is kap talált kutyáról. Nem lehet ennyit befogadni. Ha NEM-et mondanak, nem azért teszik mert gonoszok, vagy nincs kedvük. Azért, mert NEM TUDJÁK megoldani. Ha akarják se tudják. 
Mi ilyenkor megkérdezzük, hogy van-e egy szabad udvara, egy szabad fürdőszobája. Mert az állatvédőknek már nem csak a menhelyen nincs, a saját otthonukban sem :(

Nehéz ez, sehogy se jó...

A helyzetet megoldani nem tudjuk. De belenéztünk jó pár öreg menhelyi kutya szemébe és szeretnénk segíteni!
Azoknak, akik fulladnak a legnagyobb melegekben, akiknek egy erősebb tél a véget jelentheti.

Nézzetek bele ti is a szemükbe. Ha ti is úgy érzitek, megérdemelnek egy ÖRÖK OTTHON-t, egy IGAZI MELEGEDŐ KUCKÓ-t csatlakozzatok kezdeményezésünkhöz.
http://www.hangyakozosseg.hu/hirek/a-nagy-csapat/


Sokszor megmutattuk már, hogy mire képes ha sok jó ember elindul egy célért.
Egyedül kevesek vagyunk hozzá. El sem hiszitek, de egy nyári fagyi is hatalmas segítség!

  • Bank: MagNet Bank Zrt. Hangya Közösség
    Bankszámlaszám: 16200223-10044991-00000000
    IBAN: HU06 1620 0223 1004 4991 0000 0000
    SWIFT: HBWEHUHB
  • Paypal: paypal.me/hangyakozosseg
  • 13 600 / 82 – Hívásoddal, vagy smseddel 500 Ft-tal támogathatod munkánkat.
    http://www.hangyakozosseg.hu/hirek/adhatvonal/
süti beállítások módosítása