Tabutéma és kényszermegoldás
2021. április 19. írta: Hangya Közösség

Tabutéma és kényszermegoldás

VIGYÁZAT, FELVÁLLALT TABU TÉMA!

Sok menhelyen járunk hetente, ismerjük a magyar helyzetet.
Októberben az idős kutyák felé szerettük volna fordítani a figyelmet. Mert nekik a legnehezebb a tél.
 
De nem csak nekik...
 
A kölyök kutyák is nehezen bírják. Sok menhelyen megfordultunk az előző napokban. Szinte már 12 hónapossá vált a tüzelési időszak, eltűnt a tavaszi-őszi kiskutyák ideje… Mindenhol mindig kiskutya dömping van. Mamikkal dobják ki őket, vagy épp magukban (mint az első kennelben láthatóak, akik több helyről kerültek be.) De sokat vemhesen szabadulnak meg kedvenceiktől.
Egy kis család 2 hónap felett választható le a mamiról, addig jogszabály szerint is együtt kell tartani őket. A kicsiknek meg kell kapnia a védőoltásokat, ami kb. 100.000 Ft/alom. Egy kis család csak új, tiszta kennelbe, kutyaházba kerülhet, a menhelyen fellelhető fertőzések miatt. Igen, a legtöbb fertőzés nagyon nehezen kiírható, még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is. Így a bekerülő kiscsaládok eleve gyenge immunrendszerrel, nehezített körülményekkel indulnak.
A vidéki menhelyek tele vannak kölyökkutyákkal. Nem titok, a legtöbben ott nőnek fel és fognak megöregedni, mert nincs rájuk kereslet. A videó nagyon jó képet ad. Pl. a harmadik kennelben lévők megnyúltak, elveszítették a baba bájukat, ők valószínűleg nem fognak gazdisodni...
Igen, a fekete babák bármennyire is cukik és aprók, valószínűleg ott ragadnak a menhelyen. Ha nagyobbacskára nőnek, meg biztosan. Szívünk szakad azokért a kutyákért, akik az egész életüket a menhelyen töltik le. Ki akarja ezt?
img_0518.JPG
De ez a magyar valóság, mi ez ellen nem tudunk tenni – emelhetnénk a kezünket. De tudunk, a kulcsszó: a megelőzés.
Mindennek a megelőzés az alapja: Mondjuk ki, ivartalanítás. Erre a legtöbb ember még összerezzen, pedig a fejlettebb állattartási kultúrával rendelkező országokban alap, törvényi előrírás, elfogadott. Annyi a kidobott állat, miért is szaporítanánk a mennyiséget. Gondolják ők. Pedig század annyi kidobott állat nincs náluk, mint nálunk…
 
Ha nem lenne ennyi kóbor állat, nem lenne ennyi állatkínzás, nem kaphatna bárki állatot. Nem lennének tele a menhelyek, nem szaladgálhatnának vemhes vagy csontsovány kutyák/macskák az utcákon… stb. Mindennek az alapja. Szerencsére már a menhelyek, szervezetek és a magán mentők 99%-a ivartalanítva adja örökbe állatait! Azért elfogadhatatlan más opció. De mi van a beérkező vagy utcai állatokkal?
Van egy tabutéma: a VEMHES ÁLLAT ivartalanítása.
 
Igen, durva. Igen, nagyon kemény. Mindenkinek. Az állatvédő szervezeteknek is. Mindenki nevében tudom írni, bárcsak olyan országban élhetnénk, ahol minden vemhes állat megszülhet. Ahol kontrollálva van az „apa” személye, ahol az állat megkapta a megfelelő védőoltásokat, a minőségi táplálást, amikor minden kölyökre előre van várakozó lista, amiből a legfelelősebb gazdit lehet kiválasztani az állat habitusának megfelelően. Bárcsak lenne helye, ahol nyugodtan – fertőtlenített helyen! – meg tudja szülni. Ahol rendelkezésre állnak a szükséges költségek a minőségi tápra, oltásokra (előre, nem később összekönyörögve) és a szakmai felkészültség is a lehetséges problémákra (kölyök kutya egészségügyi ismeret!). Ha meg is lenne a lehetőség ezekre, de nem lehetne máshonnan kölykökhöz jutni. (mert ugye ez állatvédő miért vállalna új almokat, miközben tudja, hogy az országban kb. 1.000 MENHELYI kiskutya fázik jelenleg is…)
Igen, az ilyen világ szuper lenne. De nincs.
 
Nehéz ez az állatvédő szervezeteknek is. Nehéz bárkinek. De jelenlegi körülmények között ez a felelős döntés!
Nem mi találtuk ki, 10 éve dolgozunk, nagy, tapasztalt szervezetek nyomdokaiba léptünk, soha egyetlen percig sem bántuk meg. Jellemző ránk, hogy nem találjuk fel a „spanyol viaszt”, ha valakinek már sok éves tapasztalata van az ügyben. Mindig bebizonyosodik, hogy jól tesszük. Nem szégyellünk tanácsot kérni, bármilyen téma is merül fel az állatvédelem területén. Hiszen így fejlődünk. Soha anyakutya nem szenvedte meg, nem halt bele. Viszont olyan igen, ahol nem fogadták a segítségünket.
 
Kb. 300 aktív állatvédő szervezet van ma Magyarországon, országszerte. És legalább ennyi „civil”-nek hívott állatvédő indíttatású csapat vagy állatbarát, aki mentéseket végez. Kicsik és nagyok, régiek és újak, ügyesek és ügyetlenek, hivatalosak és nem hivatalosak.
300 aktív szervezetből kb. 10-et ismerünk, aki a vemhes kutyát „megszüleszti”. 290 szervezet ivartalanítja a mentett vemhes állatot is. Ez azért jelent valamit…
 
Akik régebben véletlen nem, most már igen. Mert, ha nem is hallgattak a tapasztaltakra, mára már megtapasztalták maguk is:
- Millió kiscsalád ül menhelyeken. Ha valakinek van helye, onnan fogad már megszületett, rászoruló, helyben esélytelen kiskutyát
- Mert a vemhes kutyák nem boldogan szülnek. Gyakori a mami fizikai állapotára veszélyes hatalmas kölykök (nagytestű apától), ami a mami életébe is kerülhet. Van, hogy elakadnak a babák a szülőcsatornában. A kidobott, éheztetett kutya fizikai állapota sem épp szülésre alkalmas. Sok esetben beteg babák születtek – nem ismert a mama előélete. 6 db vak kiskutya hatalmas teher egy szervezetnek, örök lakosok maradnak…
- Az a csapat, akik arra rakták fel az életüket, hogy állatokat mentsenek, rehabilitáljanak (testileg, lelkileg), azok nem szaporíthatnak.
(Mi a szaporítás? Itt részletesen elolvashatod: https://www.facebook.com/HangyaKozosseg/posts/3002485443175926 )
- A megszületett kiskutyák egy vagyonba kerülnek, amik a már bent lévőktől veszik el…
 
Azok az állatorvosok, akik ismerik a jelenlegi országos állatvédelmi helyeztet, akik együtt dolgoznak állatvédő szervezetekkel, akik találkoznak igazán beteg, igazán megkínzott, igazán bántalmazott állatokkal, fenntartás nélkül ivartalanítanak vemhes állatokat. Igen, utolsó idősöket is. Évente több ezer állat ivartalanítódik Magyarországon a felelős állatvédő szervezeteken keresztül. Ez több száz állatorvost jelent, nem kettőt. Értik és tudják a jelenlegi helyzetet. Tudják, hogy ezek senki kutyái, hogy gazdátlannak születnek, hogy egészségügyi állapotuk nem ismert. Etikára könnyű hivatkozni állatorvosoknak, ameddig nem nekik kell a kicsikről gondoskodni.
 
Nekik sem könnyű. Azért teszik, mert felelősek, mert tudják, hogy NEM SZENVED sem az anya, sem a kiskutya. Állatok szenvedését, kínzását nem vállalnák neves állatvédők, neves, profi állatorvosok!
Vegyünk egy egyszerű példát. Egy pályázat segítségével 20 vemhes kutya került ivartalanításra 2 hét alatt. 120 kiskutya nem született meg bizonytalan helyre. 120 kiskutya… két normál menhelynyi… Ki vállalta volna őket? Ki ápolja? Ki hordja oltásra? Ki adja örökbe? Ki követi után az ivartalanításukat, a tartásukat, az életüket? Ez kb. 15 millió forintos költség, amiből 100 menhelynek lehet élelemmel segíteni! Olyan állatoknak, akikért már felelősséget vállaltak, akiket már megmentettek.
 
290 állatvédő szervezet nevében és több száz állatorvos nevében írom - akik ha fájó szívvel is, de a felelős állatmentés égisze alatt vemhes állatot is ivartalanítanak – hogy aki ma Magyarországon NEM TESZ MEG MINDENT egy gazda nélküli, mentett állat ivartalanítása érdekében, az nem dönt felelősen.
Van egy etikai kódexünk, amit kb. 100 szervezet rakott össze, véleményezett, sok éve. Nagyon kevés kikötés van benne, szinte mindenben megengedő, egyedül ebben nem. (http://allatvedelemert.hu/etikai-kodex/ )
A saját Hangya Közösség Alapítványunk kuratóriumi megegyezése is, hogy ehhez az egyhez ragaszkodunk. Szinte semmi máshoz. Segítettünk szervezetet, kicsit, nagyot, magán embert, kicsit, nagyot.
 
Volt egy alkalom, amikor tényleg elérhetetlenné vált az élelem sok állatvédő számára: Az váratlan tavaszi vírushelyzet idején. Akkor egyet néztünk, hogy ne éhezzen semmilyen állat. Többen voltak, akik miközben élelemproblémákkal küzdöttek, a valós mentések helyett, saját maguk gyarapították az állományukat... Jelenleg nincs válsághelyzet, jelenleg elérhető élelem, jelenleg fel lehet készülni, hogy a vírushelyzet rosszabb lesz.
 
FONTOS TUDNIVALÓ:
Ha kóbor vemhes állatot látsz, akkor jelezd állatvédő szervezetnek! Elképzelhető, hogy nincs helye, az is, hogy nem tudják a fuvarját intézni, de biztosra veheted, hogy keresnek megoldást az ivartalanítására. Senkinek sem érdeke, hogy utcára vagy menhelyre újabb állatok kerüljenek. Mi még biztosan sosem mondtunk nem-et erre, az orvosi költségeire akkor is előteremtjük a pénzt, ha azon a héten nem eszünk. Ennyire kiállunk amellett, ami mellett ma 290 szervezet dönt. Mert muszáj közösen kijelölni egy iránt, hogy kevesebb állat legyen.
A fentieket értsétek kutyára és macskára is.
 

 

süti beállítások módosítása