Mambó a szálkásszőrű tacskó
2017. május 09. írta: Hangya Közösség

Mambó a szálkásszőrű tacskó

Ismerd meg Mambó történetét. A világ egyik legkedvesebb, legnagyszerűbb kutyája. Az élni akarása mindenki számára példa lehet. Olyan sokszor elkeseredünk, belemélyedünk az önsajnálatba. Ilyenkor jó kicsit magunkba nézni: Mambó a legnehezebb időszakokban sem adta fel. Sőt!

img_2553.jpg

Március 27.

Mambó Karcagon élt. Valaha gazdás kutya volt. Addig se volt jó élete, de miután meghalt a gazdi, már az éhezést is megismerte. Március 23-án autó gázolta el. Persze az autós meg sem állt.

Végül egy igazi állatbarát segített neki, a karcagi menhely segítségével még aznap állatorvoshoz került, majd pénteken a debreceni állatkórházba életmentő műtétre. A heréje roncsolódott, a húgyhólyagja elmozdult, a medencéje pedig akkora ütést kapott, hogy 2 csigolyával feljebb tolódott, emellett el is tört.

A karcagiak kb. 200 kutyát látnak el, így nincs tartalékuk egy ilyen költséges kezelésre, nincs lehetőségük az utána következő teljes embert kívánó rehabilitációra. Az életmentő műtétet mégis bevállalták, erejükön felül. Mivel Mambó csípője több helyen tört, így szombaton Budapestre utaztattuk, hogy olyan szervezet vállalhassa át, aki jártas az ortopéd műtétekben, fizioterápiában. A tacskó fajtamentéssel egyeztettünk végig, de sajnos egy másik műtétes kutya miatt nem tudták azonnal vállalni.

Vasárnap kaptuk a hírt, hogy a kórház tovább nem szeretné tartani, mert szívférges is. (A kórháznak nem volt tapasztalata szívférges kutyával. Komoly betegség, halálhoz is vezet, de gyógyítható! A szívféreg fertőző, de nem így terjed, csak már a megfertőzött szúnyog csípésével).

Mi elfogadtuk a döntésüket, de vasárnap este már nem volt ötletünk, nem tudtunk igen-t mondani az altatásra. Elhoztuk. A múlt héten, több helyen, több szakemberrel konzultáltunk, hogy mi a sürgősebb. Szívféreggel nem lehetne műteni, mert trombózist okozhat.

mango_segitseg_keres_jpg.png

Március 28.

A NOÉ Állatotthontól kértünk szakmai segítséget, mivel nem volt semmilyen tapasztalatunk ilyen esettel. Azonnal meghatotta őket Mambó története és igyekeztek mindenben segíteni, amit ezúton is köszönünk!

Kaptunk időpontot szívultrahangra. Sajnos beigazolódott a félelmünk, a tüdeje tele van szívféreggel. Azt sem értjük, hogy hogyan élte túl az életmentő műtétet.

Több orvosi konzultáció után döntöttünk úgy, hogy törött csípővel megvárjuk a szívféreg műtétet, ami április 22-én várható. Azzal nem érünk semmit, ha az ortopéd műtétbe belehal. Addig ketrec és ágynyugalom. Majdnem egy hónapig.

Közben kicsit megismertük: Mambó a világ legédesebb kutyája. Egyfolytában csóvál, pedig hatalmas fájdalommal járhat neki. Bújós, kedves, hálás minden simogatásért. Ő egyértelműen élni akar. Közben a Tacskó Fajtamentés is jelezte, hogy ha kell, kitalál valamit. Megbeszéltük, hogy most sok drukkra van szükség, egyszer pedig gazdira. A köztes időszakban nálunk marad. Beleszerettünk.

img_2261.jpg

Április 15.

Mambó a legnagyobb méltósággal viseli a fájdalmat. Folyamatosan csóvál, hihetetlen, hogy hiába fáj neki ez a legnagyobb fájdalommal, mégis örül minden szónak, érintésnek.
A ketrecnyugalmat nem nehéz betartani, ketrec nélküli ágynyugalommá szelídült. Nem nagyon áll fel. Fekszik a fekhelyén és zilálva alszik. Minden hörgésénél összerezzenünk: ugye nem indultak el a szívférgek a tüdőből? Ugye nem áll le a szíve?

Kézben visszük ki, minden fogásnál felszisszen fájdalmában. Finoman. Kint gyorsan végzi a dolgát és ülve várja, hogy újra kézbe vegyük. Közben hálálkodik, puszilgat. Teljesen szobatiszta, minden féle kutyával jól kijön, macska kompatibilis. Hatalmas gyerekbarát. Ő egy nagyon-nagyon jó kutya, neki könnyű lesz majd gazdit találni. Majd, ha meggyógyul. Ugye meggyógyul?

20170422_204008_hdr.jpg

Április 22.

Picit fellélegeztünk ma. Egyrészt összegyűlt a támogatás Mambó műtétjére.

Másrészt túl van a szívműtéten. Összesen 8 db (6 nőstény, 2 hím) férget sikerült kioperálni a tüdejéből. A műtét során a nyaki artérián keresztül, a szíven keresztül, a tüdő mögötti artériából húzzák ki a férgeket. Sajnos egy bent maradt, de azt antibiotikumos kúrával reméljük sikerül kezelni. Mambó már az este szépen vette a levegőt, nem zilált, nem hörgött.

Április 24.

Mambóval állatorvosnál jártunk kötözésen, illetve beszereztük a javasolt gyógyszereket is. (antibiotikum, májvédő, immunerősítő, parazitamentesítő, probiotikum…)
Minden rendben volt. Ma már totyogva mondta a magáét az udvaron, a hangja is megjött. Gyorsan nyugalomra intettük. Látszik, hogy mennyivel többet bír, hogy nem kell a tüdejének a férgek miatt is túldolgoznia.
Sajnos az állatorvos után este volt egy rohama. Az összes izma begörcsölt. 10 percen belül az állatorvosnál voltunk, addigra rendbejött. Tüdeje tiszta, szíve rendben, vérkeringése jó. Vidáman csóvált.
A tünetek alapján bármi lehetett.

17814340_10211000291036812_3306126222318845988_o.jpg

Május 9.

Mambónak azóta nem volt rohama. Úgy gondoljuk így utólag, hogy egy roham nem roham. Lehetett az altatás után, a stressztől is, vagy a férgek miatt, vagy bármi lehetett…
A műtéttől számítva egy hónapig kell antibiotikumot szedni, ami a bent maradt féreget tápláló baktériumot öli meg. Így a féreg is elpusztul. Aztán egy hónap szünet, majd megint egy hónap antibiotikum. Közben egyszer lesz ultrahangos kontrol.
Ahogy befejeztük az antibiotikumot, kérünk a csípőjére egy röntgent és kontrolt.
Mambó közben nagyon kivirult. Eltanulta Panni tacskónktól a postásgyilkos játékot is. A mozgása majdnem rendbe jött, tegnap már futott is. Drukkolunk, hogy valami csoda módján hátha nem kell a csípőműtét. Hátha rendeződtek bent a dolgok. Hátha…
Szokjuk a pórázt, mert egyelőre csak azon tudjuk levegőztetni. Úgy beindult a mozgás és hát az az udvaron futkosás és az ágynyugalom nem fér össze. Ő meg menne és menne, mert minden érdekli. Igazi tacskó.

img_2574.jpg

Hangya Közösség
www.hangyakozosseg.hu
www.facebook.com/HangyaKozosseg

süti beállítások módosítása