Csip-csip mikrochip
2016. november 28. írta: Hangya Közösség

Csip-csip mikrochip

chipike2.jpg

Az állattartók mikrochip beültetésre vannak kötelezve. Ez egy olyan azonosító rendszer, ami hivatalosan is követhetővé teszi az állat tulajdonjogát.
Az állatorvos helyezheti be, kötelezően regisztrálnia kell. A regisztráció és a behelyezésért nem kérhet többet, mint 3.500 Ft.

Mi az a mikrochip?

A hivatalos neve: elektronikus (mikrochipes) állatazonosító
A mikrochip egy rizsszemnyi méretű szövetbarát üvegből vagy műanyagból készült parányi eszköz. A chip egy injekciós tűszerű steril applikátorban helyezkedik el és egy tűszúrásnyi beavatkozással ültethető be a kisállat (kutya, macska, vadászgörény-vagy egyéb egzotikus állat) vagy bármely háziállat bőre alá. A beültetés apró beavatkozás, egy oltásnyi fájdalommal ér fel.
Európai szabvány szerint az implantáció helye a nyak bal oldala (tehát minden Európában chipezett kutyában itt keresik a chipet!) 
A chip kívülről láthatatlan, nem vándorol, nem sugároz, és a közhiedelemmel ellentétben GPS-ként sem válik be. A chipben kódolt 15 jegyű számot ugyanis kizárólag egy leolvasó készülékkel lehet megjeleníteni néhány centiméter távolságból. Regisztráció nélkül a mikrochip csupán egy haszontalan implantátum!

Amikor bevezették, a lakosság tiltakozott és nem is értette, miért kell a kutyába nyomkövetőt tenni…
Az állatvédők támogatták, mert sokszor ez az egyetlen esélye, hogy hazakerüljön egy elszökött kutya. Illetve általa az örökbeadott kutyák élete is követhető: rendszeresen oltják-e, hol lakik, megtörtént-e az ivartalanítás.

Mára már ott járunk, hogy jogszabály szerint: 2013. január 1-től kezdődően a 4 hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók!

Amennyiben a kölyökkutyákat még 4 hónapos koruk előtt adják vagy ajándékozzák el, akkor azokat már az eladás (elajándékozás) előtt meg kell jelöltetni mikrochippel.
Külföldre csak állat-útlevéllel utazhat kedvencünk és kötelezően chippel kell rendelkeznie.

!!!

Az elmúlt hetekben sajnos nagyon sok jogszabálysértésbe botlottunk bele. Igen, 2016-ban, így állunk.

A Budapesten talált kutyák harmada NEM rendelkezik chippel. Az ország keleti részét vizsgálva, 10 kutyából 8 NEM chipezett. A két chipesből az egyik nem regisztrált.
Gyakori még, hogy régi adatok szerepelnek benne, nem él a gazda által megadott telefonszám.

Miért? Mert senki nem ellenőrzi.

  • Ilyenkor meg szoktuk kérdezni az önkormányzatot, ezen belül is a jegyzőt.
    Sajnos a legtöbbször arról sincs fogalmuk, hogy állatvédelmi kérdésekben pont ŐK helyben a hatóság. Nekik van joguk ellenőrizni, bírságot kiszabni, kimenni állatbántalmazásnál, vagy épp eltiltani valakit az állattartástól. Ők csak a haszontalan kóborkutyák szidását látják a feladatuknak. (mély tiszteletünk a kivételnek!).
  • A lakosság sajnos egyáltalán nem érdekelt a chipezésben. Főleg azok állatai nem rendelkeznek azonosítóval, akik nem szeretik őket. Hiszen egy nagy költség, kötelező is és segít is a kutyán.
  • Az állatorvosok egy másik téma: tegnap büszkén mesélte nekünk egy vidéki állatorvos, hogy ő azért nem regisztrálja, mert nem ért a számítógéphez.

Kérjük, mindenki aki chipelteti állatát, ellenőrizze le, hogy a regisztrációja is megtörtént-e. Ezt könnyen megteheti a www.petvetdata.hu oldalon.

Amennyiben elveszett kutyánk, szóljunk az állatorvosnak, hogy az adatbázisban a chipszám mellett jegyezze be: ELVESZETT!
Ha költözünk, megváltozik a telefonszámunk, ne felejtsük lejelenteni.

Érdekesség:

Több helyen is kapható már az a macska/kutya bejáró, ami a bejárati ajtón teljes zárat alkot, tehát nem jön be a hideg. Viszont felismeri a kisállat chipjét és erre reagálva engedi ki és be. Mindenki más, akinek nincs megfelelő kódja, kívül marad.

http://www.zooplus.hu/shop/macska/macskahalo_ajto/ajtok_lengoajtok/microchipes/241578

2015-ben felismertük a problémát, hogy nagyon sok helyen nincs chipleolvasó. Voltak olyan 50-60 km-es körzetek, ahol egyetlen egy elérhető leolvasásra alkalmas készülék sem volt.
Nincs a menhelyen, nincs a dolgozóknak, nincs a gyepmesternek, nincs a jegyzőnek, az állatorvos limitált időben rendel. Mert elérhetetlenül drága. (ára 60.000 Ft körül mozgott).
Sikerült egy olyan készüléket találni külföldön, ami megfizethető és mégis megbízható.
Bővebben a programról:
http://www.hangyakozosseg.hu/sikereink/84-keszulekkel-tobb-a-kobor-allatokert/

Chipleolvasó készülék:
http://haloscanner.hu/

Hangya Közösség
www.hangyakozosseg.hu
www.facebook.hu/HangyaKozosseg

 

 

süti beállítások módosítása