Parányi gond - sok segítség
2016. október 19. írta: Hangya Közösség

Parányi gond - sok segítség

bolha-1-560.jpg

Milyen jó lehet rászoruló állatokkal foglalkozni…
Sokszor halljuk. Vannak rejtett titkai is ennek a hobbinak. Most eláruljuk a legcsípősebb gondokat.

Parányi problémának tűnik, pedig nem az: A BOLHA

Vannak olyan menhelyek, akik egész évben tudják kezelni a problémát. Mindig odafigyelve, mindig azonnal lépve. Nincs hibázási lehetőség.

Az utcán talált - de nagyon gyakran a gazda által tartott, leadott vagy altatásra szánt - kutyák bolhásak. Ez tény. Nagyon gyakran a bolha mellett más élősködőket is hordoznak.  (féreg, kullancs, hogy csak párat említsünk. A lista végtelen.) A menhelyre bekerülő állatokat azonnal parazitamentesíteni kell. Akkor is, ha este van, akkor is, ha minden más fontosabb. Persze nem mindegy, hogy hol.

Aki már szállított talált kutyát, hamar tapasztalttá válik. Meglátjuk a kutyán, hogy tiszta bolha, általában a bolhaürülék árulja el: mintha mákkal lenne beszórva. Rárakjuk a spot-on-nak nevezett, leghatékonyabb bolhaelleni cseppeket. Berakjuk az autóba és várunk. Aztán a bolhák szép lassan lejönnek. Az autóban.
Legközelebb már okosan a csepp után várunk egy kicsit és akkor rakjuk rá. Esetleg megkérjük a megtalálót, hogy rakja rá amíg oda nem érünk.

A menhelyen is fontos, hogy a bolha lehetőleg ne kerüljön be, vagy odafigyeljenek, hogy merre járt az állat és a helyet is fertőtlenítsék.
„Az állatokon látható kifejlett bolhák csak a bolha-populáció 5%-át teszik ki. A fennmaradó 95% pete, lárva és nimfa alak, amelyek az állatok lakókörnyezetében találhatóak meg, illetve mindenhol, ahol az állatok megfordulnak. Ezért mondhatjuk, hogy minden egyes észrevett bolha mögött nagyszámú fejlődési alak áll.

A fiatal, kifejlett bolha rendkívül érzékeny. Azonnal találniuk kell egy gazdát – egy kutyát vagy egy macskát. A gazda szőrzetére ugorva rögtön megkezdik a vérszívást és az első vérszívást követően már akár 24-48 óra elteltével párzanak. A fiatal nőstények folyamatosan rakják a petéket, általában napi 50 petét, 100 napon keresztül. Kedvező körülmények között a teljes fejlődési ciklus 21-28 nap alatt lezajlik, és a rengeteg kikelő petének köszönhetően a bolhák száma drámai gyorsasággal emelkedik.”

Ha egyszer, csak egyszer is lemarad a bolhairtás, a gond hatalmassá válhat.

Képzeljük el, hogy kb. 100 állatot gondozunk. Azt is képzeljük el, hogy elszaporodnak a menhelyen a bolhák, sok a bolhafészek, nincs pénz az egész telep egyidejű kezelésére.

Munkánk egyik része, hogy telepakoljuk az autónkat és lemegyünk vidéki menhelyekre. Viszünk is, hozunk is. Pl. bolhát. Mert a bolha embert sem kímél. A menhelyeken dolgozók folyamatosan küzdenek ellene. Hazaviszik. Úgy, ahogy mi is hazahozzuk egyik-másik vidéki menhelyről…

Most olyan vidéki állatvédőknek és gondozottjainkat segítettünk, ahol ez az icipici probléma hatalmassá nőtt. Hogy megelőzzük a nagyon ronda sebekkel járó bolhaekcéma kialakulását, segítő kezet nyújtottunk. Hogy egy picit utolérjék magukat.
Utána könnyebb kordában tartani.

Egyik támogatónktól nagyobb mennyiségű Neostomosan fertőtlenítőt – amivel a környezetet, a bolhafészkeket lehet megszűntetni.

Több gyártóval, forgalmazóval is felvettük a kapcsolatot. Az egyiktől 100 db lejárat előtti spot-ont kaptunk, 400 Ft-os áron.
Egy másik nagykereskedés pedig csökkentett beszerzési áron segített, hogy 700 Ft/ db áron juthassunk hozzá egy jó minőségű, egyébként 1.500 Ft-os termékhez.

Összesen 86.218 Ft-ot gyűjtöttünk. Több rendezvényünk, megmozdulásunk, adománygyűjtésünk is volt, amiből befolyó összeggel ki tudtuk egészíteni a gyűjtést.
Még 72.725 Ft-ot tudtunk hozzárakni a programhoz.

Több helyre is sikerült eljutnunk:
- Karcag – Kunkarcagi Állatvédő és Állatbarát Egyesület
- Püspökladány – Az Elhagyott Állatokért Első Sárréti Regionális Állatvédő Egyesület
- Nyírmadai – Kóborlók Állatvédelmi Egyesülete

Köszönjük szépen: K. Mihály, L. Ildikó, L. Zoltán, Sz. Dóra, B. Zsófia, H. Csilla, H. Borbála, T-né P. Andrea, T. Enikő B., Ch. Judit, T.L.R-né, T. Ildikó, M. Eszter, K. Ferenc, G. E. Éva, S. Zsófia, Sz. N. Zsuzsanna, V-K Éva, Dr. F. Krisztina, B. J. József, T. Petra, V-Z Anita, P. Sándor és neje, Z. I. Anna, K. Csilla, K. Jenő és K-né G. Tímea, O. Ildikó, T. Alexandra, M. Viktória, M. Judit, Cs-né Garas Csilla, N. A. Zsuzsanna, E. Péter, F. Veronika, T. Renáta, K. Georgina, B. Emília, K. Tibor és neje, o. Péter, Sz. Árpád, N. Andrásné, V. Andrea: www,mezesgombolyag.hu
Külön köszönet a csodaszép plakátunk készítőjének: Orbán Péternek

Programunkban a menhelyek egyszerre végzik el a kutyák és maga a hely parazitamentesítését, mert így a leghatékonyabb.

Az ősz ideális a bolhairtásra, mert a hidegben kevésbé szaporodnak, könnyebb őket megállítani.
Amennyiben bárkinek kedve van támogatni ezt a kezdeményezést: egész évben várjuk a felajánlásokat és ahogy összegyűlik egy „menhelynyi” mennyiség, azonnal indulunk.

Egy hangyányi segítség a szenvedés ellen.

Hangya Közösség
Bank: MagNet Bank
Bankszámlaszám: 16200223-10044991-00000000
IBAN: HU06 1620 0223 1004 4991 0000 0000
SWIFT: HBWEHUHB
Paypal: Hangya Közösség Alapítvány

magyar_hangya_kozosseg_eng_felhivas_facebook_0919.jpg

süti beállítások módosítása